Hva er egentlig en zombie?

Oberst Herzog Død snø nazizombie
Oberst Herzog og hans nazizombier skal man ikke spøke med, men de skiller seg litt fra den ‘vanlige zombien’: de er raske!

Død Snø handler jo i stor grad om zombier og hvordan man i pokker skal drepe dem på en effektiv måte, og ting blir jo ikke enklere når det er snakk om nazizombier!

Så hva er egentlig en zombie? Vel, de finnes jo ikke på ordentlig, men et så stort populærkulturelt fenomen må jo ha en opprinnelse en eller annen plass. Vi vender oss rett og slett til Wikipedia for å finne ut mer!

En levende død

Det er mange morbide og rare ting som stammer fra Karibien, og en zombie beskrives altså som en levende død i følge afro-karibisk voodoo-kult. Kort fortalt innebærer det at en er en aller annen mystisk overnaturlig kraft som er i stand til å vekke en død kropp til ‘live’ igjen.

Fortellinger om zombier har vært til stor inspirasjon innenfor populærkulturen og det innebærer at både filmskapere og forfattere har utfoldet seg relativt fritt innenfor temaet – noe som har resultert i massevis av tegneserier, videospill og skrekkfilmer. I filmen Død Snø har man naturligvis brukt skrekk som virkemiddel, men man har også fokusert mye på humor, noe som har gjort filmen skikkelig populær og kanskje ført til at et litt bredere publikum har sett den.

Levende begravd?

Som sagt stammer mange morbide historier fra Karibien og kanskje spesielt Haiti har en sterk historie på akkurat dette feltet. Forestillingene om at det finnes zombier stammer derfra, og det har rådet en folke tro som fortalte at såkalte trollmenn kunne sørge for at mennesker kunne bli vilje- og tankeløse redskaper som kunne brukes til hva som helst. Man skal ha gitt lammende gift til det stakkars offeret før deretter erklært det som dødt og begravd det. Deretter skal personen ha blitt gravd opp igjen og deretter brukt som en slave som kunne gjøre alt ‘herren’ befalte. Det er kanskje ikke så rart at veldig mange tviler på sannhetsgehalten i dise fortellingene.

Halvråtne og apatiske

De som har sett sin del av zombiefilmer vet nøyaktig hvordan disse skapningene fremstilles: gjerne litt råtten, kan mangle litt lemmer her og der, beveger seg uhyre sakte, virker sløv og apatisk. Det eneste de ‘brenner’ for er å drepe mennesker, og dette gjør de gjerne i flokk mens de kommer subbende mot offeret.

Det vi så i blant annet Død Snø var at man hadde gått bort fra dette stereotypiske bildet av zombier, og de beveget seg nå raskt og kunne være forholdsvis smart – og dette er noe man har sett en god del av i nyere film. Årsaken til det er jo naturligvis at den vanlige fremstillingen kan bli litt kjedelig og gjentakende, samtidig som man vil ha litt mer spenning og fart i filmene.

Hvordan dreper man en zombie?

Ja, si det! En zombie er jo allerede død, men som kjent fra filmhistorien må den drepes en gang til – og denne gangen for godt! Her skal absolutt all hjerneaktiviet forhindres fra å sende noen som helst signaler til kroppen, og det vanligste å gjøre da er rett og slett å skyte dem i hodet eller skille hodet fra kroppen. Sånn. Ferdig med det.

Da har du lært deg litt mer om zombier i dag, og dermed er det bare å sette seg ned foran TV’n og se om det stemmer!