Uncategorized

Medsøker gir best rente på forbrukslån

Lån uten sikkerhet, ofte omtalt som kredittlån, har blitt svært populære i Norge. E24 kunne i 2018 avsløre at nordmenn har over 106 milliarder utestående i slike lån, og tallet virker å vokse hvert år. Et økt marked tiltrekker seg ofte nye aktører. Nå er det mer enn 30 banker i Norge som tilbyr forbrukslån – og det dukker stadig opp nye forbruksbanker som vil ta en del av markedet.

I realiteten betyr det at bankene må være innovative for å skaffe seg kunder. De må hele tiden fornye seg og legge til rette for en enkel søknadsprosess. En av løsningene har vært å åpne for at man kan ta med seg en medsøker når man søker lån. Det betyr at to mennesker hefter for ett og samme lån.

Om det å søke lån som et par

Det kan faktisk bety ganske mye. Dette er noen av de vanligste belønningene:

– Bedre effektiv rente. Det betyr kutt i både gebyrer samt den faktiske renten. Det lønner seg særlig hvis dere har planer om å refinansiering.

– Større mulighet for å få lån. Dere kan spare veldig mye hvis dere refinansierer dyr forbruksgjeld, som enten begge eller kun én av partene har tatt opp.

– Betraktelig større mulighet for å få lån hvis man søker om mye penger. Enkelte banker gir kun lån over 400,000 til låntakere som har en medsøker.

– Mer fleksibilitet og lengre nedbetalingstid (hvis man ønsker det).

Som ektefelle vil du kun være ansvarlig for lånet dersom du faktisk signerer gjeldsbrevet. Hvis du ikke signerer vil det kun påvirke boet ditt, står det hos Advokatenhjelperdeg.

Noen særegne krav man bør vite om?

I utgangspunktet ikke. Begge personene som står på lånekontrakten skal være fylt 18 år, ha en stabil inntekt og ingen betalingsanmerkninger. Det finnes ikke særegne regler.

Husk på at enkelte banker også tilbyr betalingsforsikringer. Dette minimerer risikoen for at begge havner i økonomisk uføre. En betalingsforsikring vil slå inn hvis det skjer noe uforutsett med økonomien din. Det kan for eksempel være at du mister jobben din og/eller blir sykemeldt i en lengre periode. Inntekten vil reduseres, og det er vanskelig å betjene forbrukslånet.

Du bør høre med banken din om de har slike forsikringer. I mange tilfeller kan det være verdt å utforske den muligheten.

Blitt spurt om å bli medsøker

Du er den eneste som klarer å svare på det. Det er i hvert fall ingen tvil om at du må stille deg følgende spørsmål:

– Er personen vanskelig å stole på?
– Har vedkommende en historie med dårlig privatøkonomi?
– Har låntaker misligholdt lån tidligere?

Hvis du kan svare ”ja” på ett eller flere av disse spørsmålene, så bør du virkelig vurdere å takke nei til å bli medsøker.

Risikoen du kan utsettes for

Husk på at det å være medsøker på et lån bærer med seg en risiko. Risikoen ligger i at lånet blir misligholdt. Det vil si at avdragene ikke betales slik de skal. I stedet for at banken skal fortsette å presse på for at låntaker skal betale, så vil de henvende seg til medsøkeren.

Du forstår kanskje at det er utrolig kjedelig å måtte betale på et lån som man i utgangspunktet ikke hadde noe glede av. Derfor skal du tenke deg nøye om før du blir medsøker på et forbrukslån.

En enkel oppsummering

Det er ingen tvil om at låntaker vil komme veldig godt ut av å ha en medsøker. Ikke bare vil du kunne få høyere lån. Du vil også kunne få bedre rentebetingelser. Allikevel er det et stort ansvar å ta med seg en medsøker i en lånesøknad. Tenk om du skulle havne i en situasjon der du misligholder lånet.

Det trenger ikke nødvendigvis være med vilje. Du kan miste jobben, huset ditt brenner ned eller at det kommer noen andre uforutsette hendelser som velter hele privatøkonomien din. Da står du i fare for å dra med deg en venn eller familiemedlem ned i sluket. Det er en kjedelig situasjon å stå i.

Hvis du har blitt forespurt om å bli medsøker, så skal du også tenke deg veldig nøye om. De aller fleste klarer å betale ned lånene sine uten noen problemer. Allikevel er det folk der ute som er i dyp økonomisk trøbbel. Og dette er folk som i stor grad trenger andre mennesker for å få godkjent lånesøknadene. Derfor bør du gjøre grundige undersøkelser før du takker ja til et slikt tilbud.